Yaesu CAT Software FRG-8800

Happy as I open my eyes in the morning

Hoewel de FRG-8800 een ouder model is, biedt de receiver nog steeds veel luisterplezier naar de verschillende frequenties. Er zit zelfs een zogenaamde CAT (Computer Aided Transceiver) connector op om de receiver via een Windows of DOS PC te bedienen. Gezien de leeftijd van de ontvanger zijn er niet veel functies om te bedienen, maar zelfs met de weinige beschikbare functies kun je frequenties rechtstreeks invoeren, snel op en neer door frequenties gaan en de modi van de ontvanger besturen. Al deze functies zijn beschikbaar via de CAT-interface die van toepassing is op de softwarebediening van de FRG-8800. Helaas biedt Yaesu geen manier om het volume of de squelch te regelen met behulp van de CAT-interface.

Omdat ik iets wist over programmeren in Visual Basic(tm), was het erg leuk om mijn eigen CAT-software te schrijven. Een gratis exemplaar (bètaversie) vindt u op de downloadpagina.

Toen ik met programmeren begon, moest er eerst nog een ander probleem worden opgelost, omdat de ontvanger op de pc moest worden aangesloten via een normaal gebruikte seriële poort als RS232-type. De elektronische circuits van de ontvanger zijn gebaseerd op TTL-signalen en die zijn NIET compatibel met de RS232-standaard, dus ik moest eerst een converter maken.

Als u niet uw eigen interface wilt maken, kunt u de "officiële" Yaesu FIF-232C-interface gebruiken als u er nog enkele kunt vinden (deze converteert 5V TTL naar RS-232 polair). De eenvoudigste manier om een ​​interface te verkrijgen, USB of RS232 is eBay, de prijzen verschillen van EURO 15,- (RS232) tot EURO 45,- (USB opto coupler)

Op de markt kun je zeer goedkope IC's kopen om een ​​eenvoudige, zelfgemaakte converter te maken. Kijk gewoon op de Interface-pagina voor enkele voorbeelden.  

De interface klaar. Ik kon eindelijk beginnen met programmeren. Voor het programma heb ik Visual Studio en Visual Basic 6.0 gebruikt - Alle afbeeldingen zijn zelfgemaakt met Paintshop Pro 5.0 / 8.0

En tot slot hebben we een Windows-programma voor frequentieregistratie en radiobesturing. Dit programma is getest met Windows Me en XP. U kunt frequentiebereiken scannen, opgeslagen frequenties scannen en selecteren, en uw favoriete frequenties per station registreren. Dit programma geeft u vrijwel onbeperkt geheugen omdat de pc wordt gebruikt voor geheugenopslag. Gewoon om het te proberen (bètaversie), heb ik een limiet van 100 herinneringen ingesteld.

Enkele kenmerken

  • Zet de ontvanger aan en uit.
  • Voer de frequentie rechtstreeks in tot 10 Hz in het bereik van 200 kHz tot 30 MHz.
  • Voer de frequentie rechtstreeks in binnen het bereik van 118 MHz tot 174 MHz met een optionele VHF-converter (FRV-8800) geïnstalleerd.
  • Verhoog of verlaag de frequentie met CH +/- in stappen van 100 Hz, 1 kHz, enz. door op de VFO Preset te klikken.
  • Er zijn twee virtuele VFO's die afwisselend kunnen worden gekopieerd en ingesteld
  • Selecteer modus - AM, FM, LSB, USB en CW.
  • Selecteer filter – Breed of Smal in AM- en CW-modus.
  • Aansluiten op de RS-232C-poort van een computer met een optionele niveauconverter.
  • Instelbare parameters:
  • Het programma scant nu alle beschikbare poorten (1 tot 16) en toont ze in een vervolgkeuzemenu waarin u Comports van 1 tot 16 kunt definiëren 

Virtuele status-LED's die de communicatiestatus, instelbare parameterinvoer en een andere al dan niet geactiveerde parameter weergeven.

Uiteraard zal het programma dynamisch groeien met de ideeën en suggesties die ik van andere gebruikers hoor. Tenslotte zal het een programma zijn dat zeer goed bij de FRG 8800 past en veel plezier bij het gebruik ervan zal opleveren.

Probeer het gewoon eens, het is gratis te gebruiken, maar zorg goed voor de interface, want zonder dit kan er wat rook en tranen zijn.  

Computer op afstand Bediend het CAT-systeem

Het CAT-systeem (Computer-Aided Transceiver) is oorspronkelijk ontwikkeld voor externe besturing van amateurzendontvangers door externe personal computers. De vereenvoudigde maar krachtige versie van dit systeem in de FRG-8800 biedt enorme mogelijkheden voor het uitbreiden van de huidige functies van de ontvanger, en het toevoegen van nieuwe functies die gewenst kunnen zijn voor gespecialiseerde ontvangsttechnieken die niet mogelijk zijn met de ontvanger alleen. 

Fysiek gezien is het CAT-systeem een ​​seriële gegevensinvoerpoort naar de microprocessor in de FRG-8800, die opdrachten accepteert van een externe computer via pin 3 van de CAT-aansluiting op het achterpaneel (pin 1 is aarde).

 

Deze besturingsgegevens moeten worden verzonden in groepen van vijf bytes, "TTL"-niveau <OV="MARK" en +5V="SPACE"), met acht databits, twee stopbits en geen pariteit, bij 4800 bits/sec. Binnen de groepen van vijf bytes moet elke byte binnen 300 ms na de laatste worden verzonden. Omdat de meeste computers niet zijn uitgerust met een uitvoerpoort die dit formaat biedt, biedt Yaesu de FIF-serie CAT Interface Units aan, waarvan de juiste tussen de computer en de ontvanger moet worden geïnstalleerd. 

De CAT-aansluiting op de FRG-8800 biedt ook een voorbeeld van de AGC-spanning (S-meter) op pin 5, en van de squelch <BUSY=OV)-status op pin 6. De AGC-spanning kan worden omgezet in een digitale puls en gebruikt om de computer te informeren over het ontvangen signaalniveau, hetzij via de analoog-naar-digitaal-omzetter in bepaalde FIF-eenheden, of door een externe A-naar-D-omzetter, hetzij buitenboord, hetzij in de computer.

De squelch-status kan via een digitale ingangspoort op TTL-niveau aan de computer worden doorgegeven. Hoewel geen van deze verbindingen nodig is voor externe besturing, bieden ze wel een middel waarmee de bedrijfstoestand van de ontvanger kan worden teruggekoppeld naar de computer, waardoor interactieve ("intelligente") besturing door de externe computer mogelijk wordt. 

Programmeren van externe besturing

Als iemand zijn eigen programma wil schrijven, heb ik hieronder wat nuttige informatie geplaatst over hoe sommige commando's moeten worden geïmplementeerd voordat ze naar de ontvanger worden verzonden.

Er zijn slechts vier soorten commando’s die worden gebruikt om de FRG-8800 te besturen: 

  •  Externe bediening aan/uit. (CAT aan/uit)
  •  Frequentie ingesteld.
  •  Inschakelen / uitschakelen.
  •  Modus ingesteld.

Hoewel dit het programmeren zeer eenvoudig maakt, moet men rekening houden met de enorme flexibiliteit die deze bieden wanneer ze verstandig worden toegepast in een creatief programma. De CAT-opdrachtkaart toont het formaat van deze opdrachten. Merk op dat de bytes feitelijk van links naar rechts worden verzonden, chronologisch op de seriële datalijn, zodat de instructiebyte altijd als laatste wordt verzonden. Voor de duidelijkheid worden alle bytes <8-bits waarden) weergegeven in hun hexadecimale vorm (basis 16), waarbij dit wordt aangegeven door een "H" toegevoegd aan de twee cijfers.

 A) Externe bediening aan/uit

 De instructiebyte (byte 5) voor dit commando is nul en er zijn twee typen: de ene is nodig om de externe besturing te initialiseren aan het begin van een sessie (byte 4 - 0>), en de andere om de externe besturing te beëindigen aan het einde van een sessie. een sessie <byte 4 = 80H, = 128 decimaal). Bytes 1 - 3 kunnen elk getal zijn (hun waarde is niet relevant, maar ze moeten wel worden verzonden). Terwijl externe bediening is geactiveerd, zijn de modusknoppen, afstemknoppen en toetsenbord allemaal uitgeschakeld, totdat het commando Externe bediening uit wordt verzonden. Op dat moment keert de ontvanger terug naar de laatst gebruikte frequentie en modus, in de VFO-modus. Dit commando kan door de FRG-8800 worden geaccepteerd, ongeacht of de ontvanger is in- of uitgeschakeld. 

(B) Frequentie-instelling 

Dit commando heeft een instructiebyte (5) met de waarde 1, en heeft slechts één functie: de ontvangstfrequentie wijzigen naar de frequentie die is gecodeerd in bytes 1 - 4 van het commando. De gecodeerde bytewaarden verschijnen "achterwaarts" ten opzichte van de frequentieweergave, met de kleinste frequentieverhogingen (minst significante cijfers) in byte 1, eerst verzonden, en de grootste verhoging (honderden en tientallen MHz-cijfers) in byte 4.  

Hoewel het voor mensen onhandig lijkt, zorgt dit formaat ervoor dat de microprocessor de gegevens efficiënt kan verwerken. 

Byte 1 heeft een speciale codering, waarbij de twee hexadecimale cijfers (nibbles) van de byte afzonderlijk en op verschillende manieren worden behandeld. Het linkercijfer is eenvoudigweg gelijk aan het 100 Hz-cijfer (0 - 9) van de frequentie.

Het rechtercijfer is echter een gecodeerde weergave van het aantal stappen van 25 Hz dat aan de frequentie moet worden toegevoegd, waarbij dit cijfer gelijk is aan 1 voor geen stappen van 25 Hz, 2 voor één stap van 25 Hz, 4 voor twee stappen van 25!lz (50 Hz). ), of 8 voor drie stappen van 25 Hz {75 Hz).

Houd er rekening mee dat dit de enige acceptabele waarden zijn voor de rechter hex-nibble: 1, 2, 4 of 8. Dus als byte 1 bijvoorbeeld 58H (hexadecimaal) is, vertegenwoordigt dit 500 plus 75 of 575 Hz. 

Bytes 2, 3 en 4 worden eenvoudiger gecodeerd, waarbij de totale bytewaarde (beide cijfers) eenvoudigweg het hexadecimale getal is met dezelfde twee cijfers als de overeenkomstige twee decimale cijfers van de frequentie. Byte 2 vertegenwoordigt de tien- en één-decimale cijfers van de frequentie, byte 3 die van MII2 en honderdtallen van kHz, en byte 4 de honderd- en tientallen van MHz.

Merk op dat de decimaal geconverteerde hexadecimale waarde van elke byte niet hetzelfde is als de gecodeerde waarde. Als byte 4 bijvoorbeeld 12H (hexadecimaal) is, vertegenwoordigt dit een frequentie van 120 MHz, terwijl de decimale conversie van 12H feitelijk 1 x 16 + 2 x 1 of 18 decimaal is. Zorg ervoor dat dit punt duidelijk is voordat u probeert een programma te schrijven.

Voorbeeld:  

Om 14,25400 MHz om te zetten in de juiste bytecode voor verzending naar de ontvanger.

(1) Omdat de 100's en 25's van Hz beide nul zijn, is byte 1 01H (merk op dat 00H ongeldig is voor byte 1; aangezien 1 in het rechtercijfer de correcte code is voor nul Hz). 

(2) De 10-en en 1-en van kHz-cijfers zijn respectievelijk 5 en 4, dus byte 2 is slechts 54H {wat eigenlijk 5 x 16 + 4 is, of 84 decimaal: vergeet de codering niet).

(3) De cijfers 1 en 100 kHz zijn 4 en 2, dus byte 3 is 42H. 

(4) De honderdtallen van MHz zijn nul, en de tientallen van MHz zijn 1 , dus byte 4 is 01 H. Als u een frequentie onder de 10 MHz instelt, vergeet dan niet om deze byte nul te maken. 

Bedenk dat aangezien byte 1 eerst wordt verzonden, het commando om de FRG-8800 in te stellen op 14,25400 MHz is, van links naar rechts in de volgorde van verzenden; 

01H 54H 42H 01H 01H

Merk op dat de alfabetische cijfers van basis 16-nummers, A tot en met F, nooit worden gebruikt in frequentieopdrachten. Omdat de waarden van bytes 1 tot en met 3 alleen relevant zijn voor het frequentieinstelcommando, kunnen ze ook ongewijzigd blijven (als "dummy"-waarden) bij gebruik van andere commando's. Dit kan met voordeel worden gebruikt bij het programmeren. 

(C) Aan/uit-opdracht

 Dit commando heeft twee typen, met een gemeenschappelijke instructiebyte (5) van 80H (128 decimaal). Het eerste type wordt verzonden wanneer de ontvanger is uitgeschakeld, om deze in te schakelen. Dit AAN-commando vereist dat byte 4 de waarde FEH (254 decimaal) heeft.  

Het tweede type wordt verzonden om de ontvanger uit te schakelen en vereist dat byte 4 de waarde FFH (255 decimaal) heeft. De waarden van bytes 1 - 3 doen er niet toe, maar nogmaals, ze moeten nog steeds worden verzonden. Als het verkeerde commando wordt verzonden (bijvoorbeeld als het OFF-commando wordt verzonden terwijl de FRG-8800 al is uitgeschakeld), gebeurt er niets (dus u kunt dit prima doen). 

(D) Commando voor modusinstelling 

Deze opdracht heeft acht typen, één voor elke modus. Byte 5 is altijd 80H (128 decimaal), net als de aan/uit-opdrachten, dus wees voorzichtig. Byte 4 moet 00H zijn voor AM breed, 08H (8 decimaal) voor AM smal, 01H (1 decimaal) voor LSB, 02H (2 decimaal) voor USB, 03H (3 decimaal) voor CW breed, 0BH (11 decimaal) voor CW smal, 04H (4 decimaal) voor FM breed, of 0CH (12 decimaal) voor FM smal. Als u 04H voor FM-breed verzendt zonder dat de optionele FM-breedunit is geïnstalleerd, gebeurt er uiteraard niets. Nogmaals, de waarde van bytes 1-3 doet er niet toe, maar ze moeten nog steeds worden verzonden. 

CAT-SYSTEEMCOMMANDOGRAFIEK 

Commandobyte nr

Gegevens uitwisselen

Functie

Parameterveld *Inst

1

2

3

4

5

KAT AAN

KAT UIT

X**

X

X

0H

0H

Activeer KAT

X   

X

X

80H

0H

KAT deactiveren

Stroom AAN

Uitschakelen

X

X

X

FEH

80H

Ontvanger AAN

X

X

X

FFH

80H

Ontvanger uit

Frequentie ingesteld

nnH

nnH

nnH

nnH

01U

Zie hieronder

AM-W

AM-N 

LSB

USB

CW-W

CW-N

FM-W

FM-N

X

X

X

0H

80H

AM Wide-modus

X

X

X

8U

80H

AM Smalle modus

X

X

X

1H

80H

Onderste zijband

X

X

X

2H

80H

Bovenste zijband

X

X

X

3H

80H

CW Wide-modus

X

X

X

BH

80H

CW Smalle modus

X

X

X

4U

80H

FM Wide-modus

X

X

X

CH

80H

FM Narrow-modus

 * Instructiebyte - als laatste verzonden, bepaalt de aard van het commando

 ** "X" betekent "dummy" byte: waarde is onbelangrijk, maar moet worden verzonden om de opdracht te vullen in een 5-byte-indeling.

 *** "nnH"-waarden zijn hexadecimale codes voor frequentiegegevens, uitgelegd in de tekst. 

RS 232-basisprincipes 

Begin jaren zestig ontwikkelde een normcommissie, tegenwoordig bekend als de Electronic Industries Association, een gemeenschappelijke interfacestandaard voor datacommunicatieapparatuur. Destijds werd gedacht dat datacommunicatie digitale gegevensuitwisseling betekende tussen een centraal geplaatste mainframecomputer en een computerterminal op afstand, of mogelijk tussen twee terminals zonder dat er een computer bij betrokken was. Deze apparaten waren met elkaar verbonden via telefoonlijnen en hadden daarom aan elk uiteinde een modem nodig voor de signaalvertaling. Hoewel het concept eenvoudig is, vereisen de vele mogelijkheden voor gegevensfouten die optreden bij het verzenden van gegevens via een analoog kanaal een relatief complex ontwerp. Men dacht dat er in de eerste plaats een standaard nodig was om betrouwbare communicatie te garanderen, en in de tweede plaats om de onderlinge verbinding van apparatuur van verschillende fabrikanten mogelijk te maken. waardoor de voordelen van massaproductie en concurrentie worden bevorderd. Uit deze ideeën werd de RS232-standaard geboren. Het specificeerde signaalspanningen, signaaltiming, signaalfunctie, een protocol voor informatie-uitwisseling en mechanische connectoren. 

Fysiek gezien is het CAT-systeem een ​​seriële gegevensinvoerpoort naar de microprocessor in de FRG-8800, die opdrachten accepteert van een externe computer via pin 3 van de CAT-aansluiting op het achterpaneel (pin 1 is aarde). 

 

Deze besturingsgegevens moeten worden verzonden in groepen van vijf bytes, "TTL"-niveau OV = "MARK" en +5V = "SPACE", met acht databits, twee stopbits en geen pariteit, bij 4800 bits/sec. Binnen de groepen van vijf bytes moet elke byte binnen 300 ms na de laatste worden verzonden. Omdat de meeste computers niet zijn uitgerust met een uitvoerpoort die dit formaat biedt, moeten we nadenken over iets dat ons probleem oplost. 

De elektrische specificatie van de seriële poort is vastgelegd in de EIA (Electronics Industry Association) RS232C-standaard. Er worden veel parameters vermeld, zoals:

Een "Spatie" (logische 0) zal tussen +3 en +25 Volt liggen.

Een "Mark" (Logica 1) zal tussen -3 en -25 Volt liggen.

Het gebied tussen +3 en -3 volt is niet gedefinieerd.

Een nullastspanning mag nooit hoger zijn dan 25 volt. (In verwijzing naar GND)

Een kortsluitstroom mag niet groter zijn dan 500 mA.

Het is duidelijk dat we een converter nodig hebben om met de verschillende spanningen om te kunnen gaan. Maar gelukkig kunnen we in bijna alle elektronicawinkels de beroemde MAX232-chip vinden, een heleboel transistors en ander elektronisch spul, "gesmolten" tot een stuk plastic met een paar pinnen eromheen, ook wel IC genoemd. Bijna alle digitale apparaten die we gebruiken vereisen logische TTL- of CMOS-niveaus. Daarom is de eerste stap bij het aansluiten van een apparaat op de RS-232-poort het transformeren van de RS-232-niveaus naar 0 en 5 volt. Zoals we al hebben ontdekt, wordt dit gedaan door RS-232-niveauconverters. Als toestel zullen we de MAX-232 gebruiken. Het bevat een laadpomp, die +10V en -10V genereert uit een enkele 5V-voeding. Dit IC bevat ook twee ontvangers en twee zenders in hetzelfde pakket. Dit is in veel gevallen handig als u alleen de zend- en ontvangstdatalijnen wilt gebruiken. U hoeft geen twee chips te gebruiken, één voor de ontvangstlijn en één voor de zendlijn. Al dit gemak heeft echter een prijs, maar vergeleken met de prijs van het ontwerpen van een nieuwe voeding is het erg goedkoop. Hieronder vindt u de MAX232-pinindeling en het blokschema. 

          

Ondanks het basiscircuit van de MAX 232 dat in zijn gegevensblad wordt vermeld, heb ik de waarden van de elektrolytische condensator gewijzigd van 10 µF naar 1 µF  

     

Als toestel zullen we de MAX-232 gebruiken. Het bevat een laadpomp, die +10V en -10V genereert uit een enkele 5V-voeding. Maar nu eerst het boodschappenlijstje voor de elektronicawinkel:

  • IC1 DIL16, MAX232

  • SC1-aansluiting DIL16

  • C1 Elektrolytische condensator 4,5 mm, 10 µF 63 V

  • C2 Keramisch 0,1 µF

  • C3 Elektrolytische condensator 4,5 mm, 1 µF 63 V

  • C4 Elektrolytische condensator 4,5 mm, 1 µF 63 V

  • C5 Elektrolytische condensator 4,5 mm, 1 µF 63 V

  • C6 Elektrolytische condensator 4,5 mm, 1 µF 63 V

  • D1 SI-diode, 1N4148

  • D2 SI-diode, 1N4148

  • D3 Zenerdiode 4,7V

  • R1-weerstand 220R

  • J1 Dsub 15 polig vrouwelijk (op printplaat of als stekker met kabel)

  • J2 CAT-connector (DIN-audiostekker).

 

 

 

LET OP: HET GEBRUIK VAN DEZE SOFTWARE IS ONDERWORPEN AAN DE SOFTWAREPRODUCT "AS IS"-GARANTIEVERKLARING. DOOR DE SOFTWARE TE DOWNLOADEN EN TE INSTALLEREN, GAAT U ERMEE AKKOORD GEBONDEN TE ZIJN AAN DEZE VOORWAARDEN. ALS U NIET AKKOORD GAAT MET AL DEZE VOORWAARDEN, DOWNLOAD EN INSTALLEER DE SOFTWARE NIET OP UW SYSTEEM. 

************************* Download hier nu uw gratis CAT-softwarepakket ***************** **********

 *************** Vrijwaring ***************

JOHANNES FRANCISCUS KOK (FRANCO) SOFTWAREPRODUCT "AS IS" GARANTIEVERKLARING 

VRIJWARING. VOOR ZOVER TOEGESTAAN DOOR DE PLAATSELIJKE WET, WORDT DIT SOFTWAREPRODUCT ("SOFTWARE") AAN U GELEVERD "ZOALS HET IS" ZONDER ENIGE GARANTIES OF VOORWAARDEN, MONDELING OF SCHRIFTELIJK, EXPLICIET OF IMPLICIET. FRANCO WIJST SPECIFIEK ALLE IMPLICIETE GARANTIES OF VOORWAARDEN VAN VERKOOPBAARHEID, BEVREDIGENDE KWALITEIT, NIET-INBREUK EN GESCHIKTHEID VOOR EEN BEPAALD DOEL AF.  

BEPERKING VAN AANSPRAKELIJKHEID. BEHALVE VOOR ZOVER DIT VERBODEN IS DOOR PLAATSELIJK RECHT, ZULLEN FRANCO OF HAAR DOCHTERONDERNEMINGEN, GELIEERDE ONDERNEMINGEN OF LEVERANCIERS IN GEEN GEVAL AANSPRAKELIJK ZIJN VOOR DIRECTE, SPECIALE, INCIDENTELE, GEVOLGSCHADE OF ANDERE SCHADE (INCLUSIEF WINSTDERVING, VERLOREN GEGEVENS OF KOSTEN VOOR DOWNTIME), DIE VOORTVLOEIT UIT HET GEBRUIK, HET ONVERMOGEN OM TE GEBRUIKEN OF DE RESULTATEN VAN HET GEBRUIK VAN DE SOFTWARE, ONGEACHT HET GEBASEERD OP GARANTIE, CONTRACT, ONRECHTMATIGE DAAD OF ANDERE JURIDISCHE THEORIE, EN ONGEACHT OF DE SOFTWARE OP DE HOOGTE IS GEBRACHT VAN DE MOGELIJKHEID VAN DERGELIJKE SCHADE. 

Uw gebruik van de Software is geheel op eigen risico. Mocht de Software defect blijken, dan draagt ​​u de volledige kosten van alle service, reparatie of correctie. 

OPMERKING. BEHALVE VOOR ZOVER TOEGESTAAN DOOR DE PLAATSELIJKE WETGEVING, SLUITEN DEZE GARANTIEVOORWAARDEN DE VERPLICHTE WETTELIJKE RECHTEN DIE VAN TOEPASSING ZIJN OP DE LICENTIE VAN DE SOFTWARE OP U NIET UIT, BEPERKEN OF WIJZIGEN EN ZIJN EEN AANVULLING OP DEZE GARANTIEVOORWAARDEN.

In het pakket zitten enkele LCD-lettertypen. Installeer ze gewoon in de Windows Font-directory om een ​​echt "digitaal" uiterlijk op het programmadisplay te krijgen. 

Downloaden is alleen voor geregistreerde gebruikers

Download hier het volledige pakket als ZIP:

FRG-8800.ZIP