Johannes i-Telex 380170

Hobby Keller 2023

Hobby-kelderverbouwing

380170 Johannes 2021


Het begin

Het nieuwe appartement was net klaar, alles schoongemaakt (in 2002) en binnen een week verhuisd. Slechts een maand na mijn intrek begon ik met het inrichten van de hobbykelder. In het begin wist ik niet zeker hoe ik het bureau, het werkblad en de planken moest ontwerpen, dus creëerde ik een mix van werkbladen in een "U"-vorm, opbergruimtes voor apparatuur voor teleprinters en, iets hoger, enkele planken voor kleinere apparaten zoals toetsenborden, monitoren etc. (i-Telex was nog niet in zicht.) Om de apparaten van stroom te voorzien werd een aantal stekkerdozen gebruikt, aanvankelijk zonder schakelaars, en later (Chinese productie) met schakelaars.

Chinese stekkerdoos

Hobby kabelwarboel

In de war geraakte kabels

Hobby-2020

Hobbykelder vóór de renovatie in juni 2020

Op het eerste gezicht was dit bevredigend, maar de kabels die naar beneden hingen om de afzonderlijke strips te bereiken en de onvermijdelijke wirwar van kabels daarachter waren niet hoe het op de lange termijn zou moeten werken. Daarnaast beschikken veel apparaten zoals ontvangers, toetsenborden etc. ook over audio in- en uitgangen, die met behulp van RCA/videokabels met elkaar verbonden moeten worden.

Hobbyvoorbeeld 001

Voorbeeld van audio-/videosignaalaansluitingen

Het voortdurend "inpluggen" van de kabels, erg lastig omdat ze altijd aan de achterkant van de apparaten waren aangesloten, werd langzamerhand te veel. Daarom bouwde ik een kleine ‘schakelkast’ met RCA-audio- en video-aansluitingen en verschillende 10-polige draaischakelaars om het aansluiten van individuele apparaten eenvoudiger te maken. (Als je net als ik lang genoeg in Italië woont en leeft, word je langzaam “een luie Nederlander”)

Hobbyhandleidingen 01

Handmatige omschakeling van audio-/videosignalen

Om het makkelijker te maken om de apparaten aan te sluiten met behulp van RCA/videokabels en om niet gebonden te zijn aan een “vaste” configuratie, heb ik systematisch kleinere “verdeelkasten” aan de schappen bevestigd. Vervolgens werden ze via een afgeschermde kabel aangesloten op een “hoofdverdeler”. Op deze manier kon het leggen van kabels mooier en vooral overzichtelijker worden gemaakt zonder dat er kabels in de war raakten. Hoe goed je ook plant, wijzigingen zijn altijd mogelijk en apparaten veranderen voortdurend, sommige gaan gewoon kapot, sommige zijn verkocht of weggegeven, dus dit "universele" verbindingssysteem heeft zijn voordelen.

Hobbyverdeler klein

RCA-aansluitingen met afgeschermde kabel en verdeeldoos

Nu zijn we bijna 20 jaar verder en met het excuus van de Corona-pandemie en de onvermijdelijke lockdowns heb je als gepensioneerde veel tijd om je hobby te verzorgen. Een paar jaar geleden had ik al enkele Hitachi PLC's uit voormalige fruitverwerkingsfabrieken gehaald om ze “ooit” te gebruiken, het type is tegenwoordig bijna vintage!

 HitachiPLC01

Merk HITACHI, type HIZAC CPU 700

Nu was er de mogelijkheid om deze PLC te gebruiken in plaats van handmatig schakelen. Hiervoor werd een frame gemaakt van houten strips en multiplex waarin alle benodigde componenten ruimte moesten hebben. Het werd meteen duidelijk dat het ‘iets’ meer was dan ik aanvankelijk had gedacht. Ik wilde mij eigenlijk alleen beperken tot het schakelen van de audiosignalen en video, maar omdat ik nog meerdere PLC-modules ter beschikking had en het "aanpassen" daarvan relatief eenvoudig ging, heb ik het frame iets groter gemaakt.

Vervolgens schreef ik mijn idee over hoe en wat het ‘ ding ’ zou moeten kunnen doen in een tabel om mijn gedachten te ondersteunen en gebruikte ik het om de componenten op het frame te rangschikken. 

1.)  Audiosignalen        2.)   Videosignalen  3.)   Voedingsspanning 230V 
 4.) Voedingsspanning 12V =        5.) Voedingsspanning 24V =   6.) TTY-signalen van de decoders en teleprinters.  
 7.) RS232-pc schakelen  8.) Gratis toekomstige verbindingen 9.) Gratis 

PLC-00

Verdeler en schakelframe met PLC en andere componenten

Van links naar rechts - van boven naar beneden: 24V = voeding (De 12V = voeding was aan de binnenkant gemonteerd.) Hoofdstation PLC - uitbreiding PLC 1-10 Realis voor het aansturen en aansluiten van de TTY-signalen - RS232-aansluitingen van en naar PC - Vrije 12V= en 24V= aansluitingen - RCA audio-aansluitingen - RCA video-aansluitingen - PLC-voedingsspanning - 230V 50 Hz voedingslijn.

PLC01  PLC02  PLC-04

PLC-voeding 24V= relais TTY en RS232 audio en video RCA-aansluitingen PLC-uitbreiding


 Opbergruimtes en planken

Nadat de "elektronica" en de distributie klaar waren, zou ik ook de parkeerplaatsen voor teleprinters etc. opnieuw moeten inrichten, zodat ik niet meer met de verwarde kabels te maken heb. Hiervoor zijn kabelgoten en stopcontacten voor elektra en TTY aangebracht. Deze regeling maakt het nu mogelijk om teleprinters in een mum van tijd in te stellen, aan te sluiten en te testen. Als u niet tevreden bent met de bestelling, koppelt u hem eenvoudig los, wijzigt u de locatie, sluit u hem aan en klaar is kees!

 Nieuwe apparatuuropslagruimtes voor teleprinters en apparaten voor afstandsschakelaars met stopcontacten (230V direct en 220V scheidingstransformator) en ADo8-stopcontacten 

De meeste stopcontacten zijn dubbel uitgevoerd, zo is er een stopcontact met magneetschakelaar en FI 230V direct op het lichtnet of  een magneetschakelaar zonder FI 220V met behulp van een scheidingstransformator. Oudere apparaten hebben vaak een probleem met de isolatie van de bedrading, waardoor een FI-schakelaar snel kan uitvallen. Met de scheidingstransformator bedient u dergelijke apparaten eenvoudig. De scheidingstransformator heeft een vermogen van 1500VA, voldoende vermogen voor meerdere teleprinters tegelijk.

ADo8 02 Het enkele stopcontact is mijn hoofdaansluiting, 380170 RFT F2000 en kan dus niet geschakeld worden omdat, zoals het hoort, 24/7 op het i-Telex netwerk staat.

ADo8 kam  De ADo8 dozen worden ieder aangesloten op één van de i-Telex FS uitgangen (TW39) van de diverse i-Telex racks (de witte)
De grijze ADo8 (uit Spanje) is geen TW39 maar ED1000 voor de T1000z en TE550e
 
 
Nu is het tijd om de teleprinters met hun afstandsbedieningen in te stellen, aan te sluiten en te testen. Zo ziet het er aan deze kant van mijn hobbykelder uit. Van links naar rechts zijn dit: Siemens T100z * TeKaDe FS200 * Siemens T1000z * RFT F2000 (zwarte editie) * Olivetti TE550e met daaronder één van de 5 i-Telex racks. In het midden onder de T1000z zit een HUB/switch met 16 kanalen 10/100 MB/s 3m

 Kop 01

 Nieuw ontworpen plaatsen voor apparaten met LED-verlichting en 3m 16 CH HUB / Switch.

Natuurlijk zou ik ook de rest van mijn teleprinter en apparaten opnieuw moeten rangschikken en opnieuw aansluiten. Daarom heb ik de planken opnieuw ontworpen, wat relatief eenvoudig was omdat alles op rails en haken is gebouwd. Hierdoor kon ik de kieren en hoogtes grotendeels aanpassen aan de grootte van de apparaten. Bepaalde typen, maar ook decoders en dergelijke, heb ik geprobeerd in groepen te houden vanwege de werking en overzichtelijkheid.

Hobbypan 02

 Nieuw ontworpen apparatuurparkeerplaatsen met LED-verlichting

Zo ziet het eruit aan deze kant van mijn hobbykelder. Van links naar rechts zijn dit: Siemens T37h * Hasler SP300 RO * Olivetti TE550 (AT) Siemens T68d * Soldeerstation * Siglent SDG 1032X Easy Pulse Signal Generator 2 kanaals * Rigol DS 1104 Plus Digitale 4 kanaals oscilloscoop * Philps 4407 bandrecorder (1972 ) * IPC-touchscreen voor Meteosat / WXtoIMG / SPS-bediening / RTTY-ontvangst.

Op het volgende niveau worden vervolgens verdere apparaten geïnstalleerd, teleprinters, ontvangers, toetsenborden, monitoren en het Weintek-bedieningspaneel (HMI) met 10" touchscreen en diverse HiFi-audio/video-apparaten NVR/DVR/VHS/TUNER/.  

Hobbypan 03

Nieuw ontworpen apparatuuropslagplanken met LED-verlichting

Van links naar rechts: Siemens T1200CT * FSG voor de T37h * Technoten RTTY toetsenbord * Teletron TG44e * Siemens 7 H 2 * Laboratoriumvoeding 2 x 0-30 V 8 A + 1 x 5V 10 A * i-Telex hoofdrack * Monitor gaat erboven dan verder met een i-Telex testrek * MINIX 10B * Teletron TE704 C/FS * Siemens FSE 401 * Hagenuk TG10001 * POCOM AFR2020 * Dovetron MPC 1000 R * 
 

Hobby XYL

De bestaande werkstations van mijn vrouw en ik zijn voorzien van computers en printers

Hier op de foto in het midden de werkplek van mijn vrouw, links mijn werkplek en een i-Telex testrek, in het midden bovenaan de plank staan ​​nog twee i-Telex racks met ED1000 en USB AB
Rechtsonder een Intermec XP501 labelprinter (80x100 mm) voor het labelen van mijn reserveonderdelenmagazijn (daarover later meer)
 

 Bediening PLC - Weintek touchscreen HMI

 

 Het hebben van een PLC om je apparaten aan te sturen is fijn, maar je moet hem ook kunnen bedienen en als het even kan zonder dat je eerst een pc hoeft aan te zetten. Hiervoor heb ik een HMI touchscreen van Weintek gebruikt. Het model is een 10,1" TFT kleurendisplay MT8102iP  . Dit touchscreen is verbonden met de PLC via een seriële kabel en bijbehorende interface. Het display is binnen 20 seconden na het inschakelen klaar voor gebruik. Ik heb het display in een aluminium behuizing laten inbouwen door BUND .

 HMI-touchscreen van Weintek met 10,1" TFT-kleurendisplay MT8102iP  .

Om dit artikel niet onnodig te overbelasten, heb ik een fotogalerij gemaakt van de afzonderlijke pagina's van het display. Hier zijn slechts een paar foto's om de functie en procedure uit te leggen. Hoofdscherm met touchscreen-knoppen en RTC alles is teruggebracht tot de essentie, verder heb je niets nodig omdat het slechts 2 - 5 keer per dag wordt gebruikt.

HMI-hoofdHMI video miljard 

Hoofdpagina en bedieningspaneel voor de videosignalen van de decoder, ontvanger en monitor (alleen voor de zwart/wit monitor)


Mijn teleprinters

Hier zijn enkele foto's van de teleprinter die momenteel in gebruik is. Sommige teleprinters zijn aangesloten op het i-Telex-systeem, sommige zijn er als "decoratieve" apparaten en worden alleen aangesloten als dat nodig is. Eén van de teleprinters, de Hasler SP300 RO, is voortdurend verbonden met een soort toetsenbord, DWD-ontvangst of OM-kortegolf. Er zijn ook exemplaren zoals de Tono Theta 7000e en Technoten, dit zijn elektronische RTTY-toetsenborden met een teletype-functie. Ze hebben een monitor of televisie nodig zodat je kunt zien wat je doet.

Het hoofdkantoor, 380170 en RFT F2000 met identificatie 380170 johannes i 24/7 online (ex 331343 wefa d Werkzeugmaschinenfabrik Altenburg
GmbH Brunnen0-44 600A ltenburg)

Hobby-Siemens T68d

Siemens T68d nummer 245368 met identificatienummer 245368 tls d (Tabak Lager und Speditionsgesellschaft mbH + Co Kg Pillauerstrasse. 10 2800 Bremen 1 Duitsland)

Hobby Olivetti TE550e Olivetti TE550e met scherm, diskettestation, Italiaans toetsenbord QWERTY-nummer 970012 Identificatie 970012 variant i (Olivetti Works Ivrea)

Hobby-Siemens T1000z

 Siemens T1000z ED1000 nummer 529671 identificatie 529671 hot d (Jens Peter Heiss modewinkel München Duitsland - 

  https://www.facebook.com/designjph   oldtimer fan)


Hobby-Siemens T100zSiemens T100z-identificatienummer 465068 ehres d (handelsagentschap Dieter Ehresmann. Edekastr. 1 O. 6805 Heddesheim)

Hobby TeKaDe FS200TeKaDe FS200 nummer 380171 identificatie 380171 franco i (BUND)

Hobby-S1200CTSiemens S1200CT Griekenland met dubbel toetsenbord Gr + Latin is niet aangesloten op het i-Telex netwerk

Hobby Siemens T37h Hasler SP300 ROSiemens T37h identificatie 170380 johann i // Hasler Sp300 RO - DWD en kortegolf OM

 Olivetti TE550e 01

Olivetti TE550e met scherm ED1000 toetsenbord Duits QWERTZ-identificatie 66545 huiex (Huber Inport - Export Piesendorf A)

 Hobby Technoten Keyb

 Tecnoten T1000 Communicatiecomputer 

HobbyTono7000

 Tono Theta 7000e communicatiecomputer 


Magazijn voor reserveonderdelen

Hier zijn enkele foto's van mijn bescheiden maar nu schone en overzichtelijke reserveonderdelenmagazijn. Ik heb ooit op Ebay.de een gebruikte labelprinter van Intermec gekocht, een Easycoder 501 XP . Deze printer is geschikt voor etiketten met thermisch transferlint of direct thermisch printen. Ik kreeg een paar rollen geschikt direct thermisch papier/labels van een vriend ( Frutmac - Nals - Meran). De etiketten zijn 80 x 100 mm, zelfklevend, niet verwijderbaar.

 Labelprinter Intermec Easycoder 501xp met Centronics-interface.

De labelsjablonen zijn gemaakt met zwart-witafbeeldingen en bewerkt in een shareware grafisch programma ( Paintshop Pro 9.0 ). Gelukkig heeft Intermec een Windows 7 Ultimate Driver voor deze printer geleverd. Maar hiervoor heb je nog steeds een parallelle interface / Centronics nodig. De etiketten worden in één stuk bedrukt en later afzonderlijk afgesneden. Het contrast en de leesbaarheid zijn voor mijn doel voldoende. 

Ik bestelde kartonnen dozen van 20 x 25 x 30 cm op Amazon voor het magazijn met reserveonderdelen. De dozen werden met hete lijm aan elkaar gelijmd. De afmetingen zijn over het algemeen goed voor de beschikbare kleine onderdelen en toch robuust genoeg om herhaaldelijk openen en sluiten te weerstaan. Hier vindt u een kleine selectie van de labels.

Etiket 01

Etiketten 80 x 100 mm zwart en wit in directe thermische druk zonder transfertape.

Het type labels is heel algemeen, soms voor verzending (Handle With Care) en iets specifieker voor reserveonderdelen of andere kleine artikelen. Voor mij was het belangrijk dat ik meteen kon zien wat er daadwerkelijk in de doos zat, zodat het zoeken (soms wel een paar uur) voorbij zou zijn. Waar mogelijk heb ik foto's van de onderdelen gemaakt, andere zijn op internet gevonden en gekopieerd voor persoonlijk gebruik. 

 Etiket 02 Etiket 04

Etiket 05            Etiket 03
Een gedeelte van de dozen met reserveonderdelen, gewoon netjes en overzichtelijk.

Er zijn reserveonderdelen die kunnen worden geclassificeerd op basis van hun gebruik of aard. De onderdelen van een TeKaDe FS200z zijn zo'n voorbeeld. Ik heb altijd onderscheid gemaakt tussen mechanische onderdelen en elektronische/elektrische onderdelen. Hiervoor zijn op de etiketten een aantal velden geprint waar je later door middel van een vinkje of een andere markering het type kunt specificeren. Dit scheelt ook zeker zoektijd en voorkomt onnodig openen van de dozen.

Als iemand op zoek is naar een onderdeel ( alleen voor teleprinters en dergelijke ), Siemens/Hasler/TeKaDe/Philips etc. vult u gewoon het contactformulier in met uw wensen, vermeld daarbij het merk en afbeeldingsnummer. NB Niet alle reserveonderdelen staan ​​vermeld , als u iets niet ziet, neem dan toch contact met mij op. Ik zal zodra ik de kans krijg kijken of een onderdeel er nog is en ik laat het je weten. (Er is momenteel geen echte inventaris) Geef vooral uw postadres op, zodat ik de geschatte verzendkosten kan bepalen. Hier vindt u enkele links naar de bestaande lijsten met reserveonderdelen. 

Reserveonderdelen:  Siemens / Philips

Reserveonderdelen:  TeKaDe

 
 
 
 
Je bent hier aan het einde gekomen, op een gegeven moment gaan we (misschien) verder, bedankt voor je bezoek aan mijn website. Blijf vrolijk en vooral gezond!!